Loveablefashion's Blog

STOK TERBARU… BAJU2 YG DI BAWAH NI

HANYA RM 70

UKURAN BAGI STOK TERBARU

Order & Pembayaran

1. seperti biase, reply pade post, nyatakan code bj yang di pilih beserta contact details anda melalui email atau sms kepada kami.

2. Untuk pembayaran, boleh bank in kan kepada :

Maybank2u
account number : 101057806518
nama : Norzairen samsi

Cimbclick
account number: 01140071583523
nama : khairunnadia kasnan

Setelah pembayaran di buat, segera sms kan nama, no. rujukan, account mana yang anda guna (cimb / maybank), dan alamat.

3. Penghantaran melalui pos laju sahaja dalam tempoh 3-5 hari bekerja. Kami akan memberitahu anda bila penghantaran telah di buat.

4. Kos penghantaran :

Semenanjung : RM 6.00/pasang
Sabah/Sarawak : RM 10.00/pasang

5. Sekiranya nak book baju tu, ia nya sah sehingga 3 hari. Selepas 3 hari, kalau masih x confirm kita akan cancel book tersebut.

Email : loveable.fashion@gmail.com
phone : 017 3858422 / 012 7053583 (Nadia / Zai)


Salam semuaa…

SELAMAT DATANG..

Kami menjual pelbagai jenis pakaian, sbb sekarang ni dah nak raya, so kamu fokus pada jualan baju kurung. skrg ni… kami menjual Baju kurung pahang chiffon. semua pon lawa2 dan cun2.

Kami menggunakan kain chiffon matching, maksudnya, atas tu agak jarang la, dan perlu guna inner utk pakai, tp, utk kain dia x jarang, dan masih menggunakan design yg sama.

Harga untuk baju kurung pahang chiffon ni hanya RM 85. Untuk mendapatkan lebih banyak informasi dan juga tips2 kecantikan, cara-cara memilih baju yang sesuai, cara pakai tudung, cara make up… dan mcm2 lg anda boleh la jenguk2

http://loveablestyle.blogspot.com
Updated Version…

Pengumuman!

Kain yg sebelum ni masih lagi dalam prosses pembuatan, so, di bawah ni ade stok terbaru untuk anda semua, kain ni lebih lembut, cantik, corak lebih mewah… harga untuk baju yg baru ni ialah RM 85 tidak termasuk pos.

SIZE : XS, M CODE : B01 – SOLD BOTH

SIZE : L,M (sold),XS CODE : B02

SIZE : S CODE : B03 (sold)

SIZE : L, S CODE : B04

SIZE : XS CODE : B05 (SOLD)

SIZE : XS CODE : B06

SIZE : S CODE : B07 – sold

SIZE : M CODE : B08 (sold)

SIZE : XL CODE : B09

SIZE : XL CODE : B10

SIZE : M CODE : B11

SIZE : S CODE : B12

SIZE : S CODE : B13

Ukuran baju :

Order & Pembayaran

1. seperti biase, reply pade post, nyatakan code bj yang di pilih beserta contact details anda melalui email atau sms kepada kami.

2. Untuk pembayaran, boleh bank in kan kepada :

Maybank2u
account number : 101057806518
nama : Norzairen samsi

Cimbclick
account number: 01140071583523
nama : khairunnadia kasnan

Setelah pembayaran di buat, segera sms kan nama, no. rujukan, account mana yang anda guna (cimb / maybank), dan alamat.

3. Penghantaran melalui pos laju sahaja dalam tempoh 3-5 hari bekerja. Kami akan memberitahu anda bila penghantaran telah di buat.

4. Kos penghantaran :

Semenanjung : RM 6.00/pasang
Sabah/Sarawak : RM 10.00/pasang

5. Sekiranya nak book baju tu, ia nya sah sehingga 3 hari. Selepas 3 hari, kalau masih x confirm kita akan cancel book tersebut.

Email : loveable.fashion@gmail.com
phone : 017 3858422 / 012 7053583 (Nadia / Zai)

Oleh Siti Nur Almizan Aripin
snur@bharian.com.my

SOALAN:

SAYA seorang wanita yang bertudung dan sangat meminati fesyen Muslimah masa kini. Bagaimanapun, saya kekurangan maklumat dan tidak mempunyai kepandaian di dalam mengatur gaya sehingga membuatkan saya tidak yakin untuk berfesyen. Ketinggian saya 164 sentimeter dengan berat 49 kilogram.

NURUL

JAWAPAN:

IMEJ bertudung gaya paling popular ketika ini. Ini kerana masyarakat kini lebih berani untuk bangkit bergaya seiring dengan pembangunan negara yang pesat. Persoalannya adakah stail yang dibawa bertepatan ataupun sekadar menjadi mangsa fesyen.

Fesyen Muslimah dikategorikan di dalam kelompok gaya tersendiri dan ia berbeza dengan fesyen anggun sopan yang lebih merujuk kepada gaya yang sering digayakan Datuk Siti Nurhaliza Tarudin.

Gaya Muslimah memperuntukkan seseorang itu harus mengetahui syarat berpakaian Muslimah seperti pemilihan warna yang tidak terlalu menonjol, silhouette (bayangan) tidak mengikut bentuk badan, fabrik tidak jarang dan cara bertudung dengan betul. Ini supaya seseorang itu tidak terkeluar daripada landasan fesyen Muslimah.

Gaya bertepatan adalah pemakaian kaftan dengan pemilihan warna tanah ataupun biru laut. Selain itu, kaftan paras lutut boleh digayakan bersama seluar palazo, manakala pemilihan fabrik jarang seperti chiffon dan georgette boleh dipakai tetapi mesti berlapik fabrik lain, sebagai contoh, fabrik satin.

Untuk nampak berani dan terampil, seseorang itu boleh menggunakan fabrik bermotif sebagai contoh corak ‘gingham’ dan geometrik yang menjadi trend corak terkini dalam persada fesyen antarabangsa.

Pemilihan material tudung boleh disesuaikan mengikut acara dihadiri. Penggunaan fabrik memberi tampak formal, ringkas serta selesa. Selain itu, tudung fabrik memberi banyak dijual di pasaran dan ia popular pada ketika ini.

Padanan aksesori bersesuaian dengan gaya Muslimah amat penting di dalam membentuk sesuatu gaya. Mereka yang bertudung haruslah berwaspada dan bijak dalam memilih aksesori supaya ia tidak nampak sarat.

Lakaran kali ini, Rizman Ruzaini mengetengahkan rekaan kaftan dan palazzo yang longgar serta sesuai untuk wanita Muslimah berkerjaya. Ia juga sesuai untuk bersantai.

Teknik yang digunakan adalah pin tuck dan drapping di bahagian dada dan labuh baju serta susunan batu swaroski di leher baju. Penggunaan teknik tersebut adalah untuk memanipulasi bentuk badan supaya ia kelihatan lebih sopan dan kurus. Warna kelabu dan biru firus gelap adalah pilihan warna yang sesuai untuk Muslimah.

PROFIL: RizmanRuzaini

* Rizman dari Bukit Bendera, Pulau Pinang dan Ruzaini dari Kamunting, Taiping, Perak mengasaskan label RizmanRuzaini

* Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Seni Reka Fesyen, UiTM Shah Alam

* Melakar nama melalui pertandingan fesyen Jarum Berlian 2003, Trofi Pesona Pengantin 2004 dan Mifa8 2007

* RizmanRuzaini menjadi pilihan ramai selebriti dan kenamaan, antaranya Ziana Zain, Datuk Siti Nurhaliza, Erra Fazira, Zahida Rafik, Fazura, Noryn Aziz, kerabat diraja Selangor, Johor, Terengganu dan Pahang.

* Mereka boleh dihubungi di talian 017 4766 004 atau e-mel rizman_ruzaini@yahoo.com. Boleh juga layari laman web http://www.rizmanruzaini.blogspot.com untuk maklumat lanjut.

Sumber : leeds82

Sumber : michelle phan

Oleh Nor Afzan Mohamad Yusof
afzan@bharian.com.my

Corak besar seperti bunga matahari, bunga raya mesti dielakkan wanita bentuk badan pir

BENARKAH jika badan berbentuk pir dan epal sukar mendapatkan pakaian yang sesuai bentuk tubuh? Membeli busana siap selalunya menimbulkan banyak masalah seperti potongan tampak tidak kemas, malah kemungkinan besar akan menyerlahkan lagi kekurangan yang ada kerana banyak busana di pasaran menjurus kepada bentuk tubuh yang beralur sempurna.

Sungguhpun diet dan senaman boleh merubah saiz dan berat badan, perkara penting yang perlu anda ketahui ialah bentuk ruas dan kontor tubuh manusia tidak sama, menjadikan potongan baju untuk si A mungkin menjadi kaku bila disarungkan ke tubuh si B.

Kontor tubuh manusia terbahagi kepada ectomorph (rangka kecil dan langsing) mesomorph (rangka sederhana dan bentuk seimbang) dan endomorph (bentuk tubuh badan yang berat, gemuk dan berbentuk curvyalaysia).

Bentuk asas manusia pula boleh dibahagikan kepada empat iaitu berliku, lurus, pir dan epal, namun dua bentuk yang selalunya menimbulkan masalah ialah bentuk pir dan epal.

Begitu pun, keadaan itu bukanlah masalah yang perlu ditangisi sebaliknya individu perlu melihatnya dari sudut positif, meletakkannya sebagai cabaran, lantas mempelajari teknik bagi ‘melindungi’ kekurangan bentuk yang ada menerusi pakaian.

Pengasas dan Pengetua FTIM Designing Centre, Rosita Ja’afar, berkata pereka yang pandai bermain warna dan corak boleh menjadikan pemilik tubuh pir dan epal tampak sempurna kerana kebijaksanaan membuat ilusi mampu melindungi ketidaksempurnaan tubuh seseorang.

Permainan warna seperti gabungan antara padanan atas dan bawah serta potongan adalah penentu utama kesempurnaan pemilik tubuh seperti ini, kerana ia boleh membuat helah mengenai kekurangan bentuk tubuh, seterusnya badan tampak lebih kemas kerana kekurangan bentuk ini selalunya dikaitkan dengan komposisi tubuh yang tidak sama.

“Bentuk epal menyebabkan seseorang kelihatan rendah walaupun hakikatnya ia tinggi kerana bahagian atas dan bawah yang sama lebar. Busana yang polos untuk bahagian atas dan bawah adalah paling sesuai. Warna yang sama boleh membuatkan tubuh kelihatan lebih langsing,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Beliau berkata, jika mengenakan sut, pastikan warna pada bahagian dalam lebih cerah daripada kot, sementara padanan bawah boleh dikenakan seluar atau skirt yang ketat sedikit untuk tampak langsing.

Berbeza dengan mereka yang bertubuh pir yang dikatakan memiliki bahagian atas lebih kecil daripada bawah. Untuk mendapatkan ilusi bentuk sempurna, pakaian pada bahagian atas haruslah lebih terang daripada bahagian bawah sama ada anda mengenakan seluar atau skirt, ia perlu daripada rona gelap.

Selain itu, katanya, pastikan juga pakaian yang dipilih tidak terlalu labuh melebihi punggung bagi mengelakkan pandangan mata lebih tertumpu pada bahagian bawah.

“Corak fabrik juga seharusnya diberikan perhatian kerana ia tidak seharusnya menyebabkan tubuh anda yang besar itu jelas kelihatan. Lupakan corak besar keterlaluan seperti bunga matahari atau bunga raya, sebaliknya pilih corak kecil seperti bunga kecil dan bunga beralun.

“Bagi yang bertubuh sebegini, kalau boleh elak sekali motif abstrak seperti berkotak kerana tubuh yang tinggi boleh menjadi rendah kerana bentuk corak sedemikian,” katanya.

Menyentuh mengenai aksesori, katanya tali pinggang nipis tidak melebihi satu inci boleh dikenakan. Jenis yang halus serta yang berantai-rantai amat sesuai. Boleh dikenakan, tetapi pastikan saiznya tidak terlalu besar melebihi satu inci dan terletak pada i bahagian pinggul.

Menyentuh mengenai baju kurung yang selalu dikenakan wanita sebegini, katanya pemilik bentuk epal dan pir boleh memilih busana ini, tetapi bahagian bahu (span) perlu tidak terlalu tebal.

Baju kebaya kurang sesuai untuk tubuh epal kerana anda mungkin nampak tidak berpinggang, sebaliknya pemilik tubuh pir boleh mengenakan baju kebaya tetapi pastikan bahagian bawah tidak yang terlalu besar kerana mungkin tampak terlalu besar dan tidak kemas pada pandangan mata.

“Pemakaian jubah juga dilihat membantu ‘menutup’ bentuk tubuh, lagipun banyak pilihan jubah di pasaran. Bagi yang gemar berhias, boleh mengenakan celana berhias cantik labuci atau manik pada bahagian kaki seluar berkenaan untuk penampilan yang lebih hebat lagi.

“Sungguhpun begitu perlu diingatkan wanita bertubuh sebegini bukanlah satu kekurangan yang perlu ditangisi sebaliknya rekaan yang betul boleh menjadikan mereka tampak hebat, yang pasti pereka perlu tahu dan kenali pemakainya. Wanita hari ini bertuah kerana banyak jenama yang menyediakan pakaian untuk wanita bertubuh sebegini,” katanya.


INFO:

Cubalah bandingkan diri anda dengan bentuk badan fisiologi ini. Bagaimanapun, jangan bimbang jika anda tidak termasuk dalam sebarang golongan itu kerana kebanyakan individu memiliki jenis kombinasi.

  • Bentuk buah pir/segi tiga/ A Ciri: Memiliki bahagian atas lebih kecil daripada bahagian bawah iaitu besar di sekitar pinggul dan peha kerana lemak berkumpul di sini. Secara tidak langsung ia menyebabkan pinggang kelihatan kecil dan ramping. Tetapi wanita jenis ini tidak memiliki payudara yang besar. Meskipun dikatakan bertuah kerana mempunyai pinggang yang ramping, anda memiliki betis agak besar.Cara bergaya: Perlu lebih berhati-hati kala memilih pakaian bagi memastikan bahagian bahu tampak luas, pakai baju yang ada pelapik bahu yang kecil untuk mengimbangi pinggul yang besar.- Usah kenakan skirt labuh kerana anda akan kelihatan lebih besar.

    - Blaus pula usah terlalu labuh dan pastikan ia tidak jatuh pada garisan paling lebar kerana akan kelihatan lebih lebar.

    - Jangan pakai jaket dengan skirt atau seluar yang ketat pada bahagian pinggul.

    - Bahagian bahu perlu dilebarkan 1.5 sentimeter hingga dua sentimeter. Alas bahu ialah 1 hingga 1.5 sentimeter.

    Warna: Pakai warna cerah untuk bahagian atas dan warna gelap pada bahagian bawah sama ada skirt atau seluar panjang, supaya mata memandang ke bahagian atas, bukannya ke bahagian pinggang ke bawah. Elakkan motif fabrik yang terlalu sarat dan besar pada bahagian bawah tubuh. Jalur menegak pada bahagian bawah untuk membuatkan punggung kelihatan lebih kecil.

  • Bentuk buah jenis epal/kotak/ O Ciri: Wanita yang mempunyai tubuh berbentuk kotak mempunyai ukuran bawah yang sama lebarnya pada semua bahagian iaitu lurus dari atas ke bawah, justeru tidak memiliki lengkok. Bahagian atas dan bawah tubuh kelihatan lurus dan selaras daripada bahu ke pinggul. Lemak biasanya terkumpul pada bahagian abdomen atau perut dan menjadikan perut nampak lebih ketara. Bentuk ini menjadikan pemiliknya kelihatan pendek walaupun dia sebenarnya tinggi. Mereka seolah-olah berpinggang pendek dan bahagian bahu pula kelihatan seolah-olah lebar. Masalah tubuh ini ialah kerana pinggangnya yang lebih besar daripada bahagian pinggul sementara bahagian perut pula menonjol. Namun tubuh berbentuk tempayan mempunyai peha dan kaki yang kecil.Cara bergaya: Pakaian perlu memperbetulkan bentuk tubuh khususnya perut supaya tidak tampak terlalu besar. Elakkan poket, lapel lebar dan sebarang hiasan di dada. Bagi yang gemar bergaya dengan skirt, pilih berbentuk lurus, atau bahagian pinggang yang mempunyai sedikit lipatan. Elakkan seluar ketat atau potongan pensil. Untuk membantunya, pakai skirt atau seluar panjang yang memeri kerana ia membantu bentuk tubuh seimbang.Warna: Pakai warna gelap pada bahagian atas dan warna cerah untuk skirt. Disebabkan tubuh yang besar, elakkan motif besar kerana anda akan kelihatan lebih besar. Memandangkan bahagian pinggang dan perut yang besar, elakkan sebarang corak termasuklah poket pada bahagian berkenaan.
  • Bentuk lurus/tiang/I Ciri: Wanita yang mempunyai bentuk tubuh I, kurus dan lurus. Semua gaya sesuai untuk dipakai. Jika terlalu kurus, memakai baju berlapis adalah idea yang baik. Seandainya terlalu tinggi, pilih pakaian bercorak bagi mencantas ketinggian. Sekiranya pendek dan ingin tampak tinggi, pakai pakaian bercorak bergaris menegak dan warna senada.Wanita yang mempunyai bentuk tubuh sebegini dikatakan memiliki bahagian bahu luas dan lazimnya dimiliki oleh model, justeru boleh memakai banyak jenis gaya pakaian kerana tidak perlu melindungi apa-apa dan juga tidak ada apa-apa yang perlu ditonjolkan. Malah pereka pakaian gemar model yang mempunyai bentuk tubuh seperti itu kerana dia mahu anda mengingati rekaan pakaiannya dan bukan model yang menggayakan. Model Tengku Azura dikaitkan dengan tubuh sebegini.Cara bergaya: Baju atau seluar tidak boleh terlalu ketat, sementara itu rekaan baju perlu dilebihkan pada bahagian bahu untuk tampak lebih cantik, pakai baju berkolar atau hiasi leher dengan rantai.

    Warna: Rona senada paling sesuai. Untuk tampak tinggi, pakai baju bercorak garisan menegak dan jika ingin kelihatan ramping, tampilkan warna warni atau sebarang aksesori pada bahagian tengah tubuh.

  • Bentuk berliku/gitar/X Ciri: Dianggap sebagai bentuk yang sempurna kerana tidak punyai banyak masalah apabila membeli pakaian. Bentuk tubuh sedemikian mempunyai bahagian atas dan bawah yang seimbang. Artis seperti Beyonce mempunyai tubuh bentuk sebegini. Potongan badan lurus dan melengkok dengan pinggang yang kecil dan potongan pinggul serta bahagian dada yang penuh.Cara bergaya: Pakaian daripada fabrik lembut dan beralun paling sesuai untuk menyerlah bentuk yang cantik itu.Warna: Sesuai kebanyakan warna.
  • Become Fan

    FB.init("c93b8636f95e3f59308e69ca59faeacf");

    loveable fashion on Facebook
    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.